Obligaties met een potentieel hoger rendement dan de staatsbon

Door Althea Spinozzi, Strateeg vastrentende beleggingen bij Saxo

De Belgische overheid biedt nieuwe staatsobligaties aan. Wat zijn ze? Hoeveel leveren ze op? En zijn er alternatieven met meer rendement?

De nieuwe Belgische staatsobligaties bieden een veilige belegging (min.100 euro) met stabiele rendementen en een door de overheid gegarandeerde kapitaalgarantie op de vervaldag:

Eénjarige Staatsobligatie (4 juni 2024 - 2025, ISIN-code: BE38712962604)

  1. Bruto Coupon: 3.20%
  2. Netto Rendement (na 30% roerende voorheffing): 2.24%

Achtjarige Staatsobligatie (4 juni 2024 - 2032, ISIN-code: BE3871297276)

  1. Bruto Coupon: 2.80%
  2. Netto Rendement (na 30% roerende voorheffing): 1.96%

Rendement : staatsobligaties versus bedrijfsobligaties

De obligatieprijzen kunnen evenwel fluctueren tijdens de investeringsperiode op basis van rentewijzigingen. Verkopen vóór de vervaldag kan resulteren in een lager rendement dan de initiële investering.

Voor beleggers die meer risico durven nemen en op zoek zijn naar een potentieel hoger rendement zijn er wellicht aantrekkelijker alternatieven. Zo bieden bedrijfsobligaties over het algemeen hogere rendementen dan staatsobligaties, al dragen ze een kredietrisico. Dat kredietrisico is de mogelijkheid dat een obligatie-uitgever zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. Het risico is hoger voor bedrijfsobligaties in vergelijking met staatsobligaties, die doorgaans als veiliger worden beschouwd vanwege de overheidssteun. Omgekeerd geven bedrijfsobligaties hogere rendementen dan staatsobligaties.

Soorten bedrijfsobligaties: Investment Grade vs. High Yield

Investment Grade Obligaties: Uitgegeven door bedrijven met sterke kredietbeoordelingen (BBB- of hoger door S&P). Deze obligaties hebben een lager risico op wanbetaling en bieden gematigde rendementen.

High Yield Obligaties: Uitgegeven door bedrijven met lagere kredietbeoordelingen (BB+ of lager door S&P). Deze obligaties dragen een hoger risico op wanbetaling, maar bieden aanzienlijk hogere rendementen.

Inspiratielijst bedrijfsobligaties met potentieel hoog rendement

Aandachtspunten

  • De eerdergenoemde staatsobligaties stellen beleggers niet bloot aan kredietrisico, vandaar dat ze lagere rendementen bieden in vergelijking met bedrijfsobligaties.
  • In tegenstelling tot de nieuwe Belgische staatsobligaties, vereisen bedrijfsobligaties doorgaans een hogere minimale investering, vaak vanaf 100.000 euro. Dit hogere instappunt kan een barrière zijn voor sommige beleggers, maar weerspiegelt de verschillende risico- en rendementsprofielen van deze instrumenten.
  • De besproken staatsobligaties zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 30% op de coupon, die aan de bron wordt ingehouden. Voor bedrijfsobligaties kan de belasting verschillen. Het is mogelijk dat ze geen roerende voorheffing omvat, maar ze kan wel onderworpen zijn aan een belasting op meerwaarde of andere belastingregels, afhankelijk van de jurisdictie en uw situatie als belastingplichtige.

Meer beleggingsmogelijkheden

Naast staats- en bedrijfsobligaties zijn er nog andere beleggingsmogelijkheden die aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.

Bijvoorbeeld, er wordt rente betaald op cash die op uw rekening staat bij Saxo. Deze rente kan een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers die hun geld veilig willen parkeren zonder het risico van obligaties.

Bovendien bieden ETF's (Exchange-Traded Funds) een gediversifieerde blootstelling aan verschillende markten en sectoren, wat kan helpen om risico's te spreiden en potentieel hogere rendementen te behalen. ETF's kunnen een efficiënte manier zijn om te beleggen in aandelen, obligaties, of andere activa zonder de noodzaak van actief beheer en met lagere kosten.

Conclusie

De nieuwe Belgische staatsobligaties bieden een veilige belegging met stabiele rendementen en een door de overheid gegarandeerde kapitaalgarantie op de vervaldag.

Voor beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen en bereid zijn om meer risico te nemen, kunnen de bedrijfsobligaties een aantrekkelijke optie zijn.

Voor beleggers met een beperkt kapitaal kunnen mogelijks ook ETF's hogere returns bieden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat in elk van de vermelde gevallen beleggen risico's inhoudt en dat de inleg minder waard kan worden. 

Voor meer informatie :

Althea Spinozzi

Perscontact

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Saxo Bank

Over Saxo

Bij Saxo geloven we dat wanneer u belegt, u nieuwsgierig wordt naar de wereld om u heen. Als aanbieder van diverse beleggingsoplossingen wil Saxo nieuwsgierige mensen in de wereld laten beleggen. Wij willen onze klanten in staat stellen hun geld meer te laten opbrengen. Saxo werd in 1992 opgericht in Kopenhagen, Denemarken met een duidelijke visie: de wereldwijde financiële markten toegankelijk maken voor meer mensen. In 1998 lanceerde Saxo een van de eerste online beleggingsplatformen in Europa, met professionele tools en eenvoudige toegang tot de wereldwijde financiële markten.

Vandaag de dag is Saxo een internationaal bekroonde beleggingsonderneming voor actieve en passieve beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen. Als goed gekapitaliseerde en winstgevende fintech is Saxo een bank met volledige licentie die onder toezicht staat van de Deense FSA en beschikt over makelaars- en banklicenties in meerdere jurisdicties. Als een van de eerste fintechs ter wereld blijft Saxo fors investeren in haar technologie. Saxo's klanten en partners hebben via onze toonaangevende platforms ruim toegang tot wereldwijde kapitaalmarkten in verschillende activaklassen. Meer dan 150 financiële instellingen zijn partners van onze open banking-technologie, waardoor zij hun klanten een betere beleggingservaring kunnen bieden (B2B2C). Saxo heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen en stelt meer dan 2.300 professionals tewerk in financiële centra over de hele wereld, waaronder Londen, Singapore, Amsterdam, Hongkong, Zürich, Dubai en Tokio.

Voor meer informatie, bezoek: www.home.saxo

Online beleggen en traden | Saxo Bank Belgie | Dat biedt kansen | Saxo Bank (home.saxo)

 

Disclaimer

De entiteiten van de Saxo Bank Groep bieden elk een execution-only dienst en toegang tot Analyse die een persoon toestaat om inhoud te bekijken en/of te gebruiken die beschikbaar is op of via de website. Deze inhoud is niet bedoeld als en vormt geen wijziging of uitbreiding van de execution-only dienst. Dergelijke toegang en gebruik zijn te allen tijde onderworpen aan (i) de Gebruiksvoorwaarden; (ii) de Volledige Disclaimer; (iii) de Risicowaarschuwing; (iv) de Gebruiksregels en (v) Mededelingen die van toepassing zijn op Saxo Nieuws & Research en/of de inhoud daarvan in aanvulling op (waar relevant) de voorwaarden die van toepassing zijn op het gebruik van hyperlinks op de website van een lid van de Saxo Bank Groep waarmee toegang wordt verkregen tot Saxo Nieuws & Research. Dergelijke inhoud wordt derhalve slechts verstrekt als informatie. In het bijzonder is het niet de bedoeling dat advies wordt verstrekt of dat daarop kan worden vertrouwd of dat het wordt onderschreven door enige entiteit van Saxo Bank Groep; noch dient het te worden opgevat als een uitnodiging of een stimulans tot inschrijving op of verkoop of aankoop van enig financieel instrument. Alle handelstransacties of beleggingen die u doet, moeten plaatsvinden op basis van uw eigen ongevraagde en geïnformeerde, zelfgestuurde beslissing. Als zodanig is geen enkele entiteit van Saxo Bank Groep aansprakelijk voor verliezen die u mogelijk lijdt als gevolg van een beleggingsbeslissing die u neemt op basis van informatie die beschikbaar is op Saxo Nieuws & Research of als gevolg van het gebruik van Saxo Nieuws & Research. Gegeven orders en verrichte trades worden geacht te zijn gegeven of verricht voor rekening van de klant bij de entiteit van Saxo Bank Groep die actief is in het rechtsgebied waar de klant woonachtig is en/of bij wie de klant zijn/haar effectenrekening heeft geopend en aanhoudt. Saxo Nieuws & Research bevat geen (en dient niet te worden opgevat als bevattende) financiële, beleggings-, fiscale of handelsadviezen of adviezen van welke aard dan ook die door Saxo Bank Groep worden aangeboden, aanbevolen of onderschreven en dienen niet te worden opgevat als een registratie van onze handelskoersen of als een aanbod, aansporing of verzoek tot inschrijving, verkoop of aankoop van enig financieel instrument. Voor zover enige inhoud wordt opgevat als beleggingsonderzoek, dient u er nota van te nemen en te aanvaarden dat de inhoud niet was bedoeld om en niet is opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten ter bevordering van de onafhankelijkheid van beleggingsonderzoek en als zodanig zou worden beschouwd als een marketingcommunicatie onder relevante wetgeving.

Lees onze disclaimers:

Notification on Non-Independent Investment Research (https://www.home.saxo/legal/niird/notification)
Full disclaimer (https://www.home.saxo/legal/disclaimer/saxo-disclaimer)