Hoe u uw beleggingen beschermt in onrustige tijden

Door Koen Hoorelbeke, Optiestrateeg bij Saxo

In tijden van onrust op de markt en economische onzekerheid is het belangrijk voor beleggers om een duidelijke strategie te hebben. Hoe kunt u deze uitdagingen het beste aanpakken?

Op 2 augustus 2024 bevonden de financiële markten zich in een situatie van verkoopdruk en toenemende onvoorspelbaarheid. Dit werd veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de stijgende werkloosheid in de Verenigde Staten, afnemend vertrouwen in de kansen van Trump, teleurstellende kwartaalresultaten van bedrijven als Amazon en Intel, en de verkoop van Apple-aandelen door Warren Buffett. Beleggers moeten geduldig blijven, want op de lange termijn herstellen de markten meestal.

Beleggers hebben twee mogelijke benaderingen. De eerste is paniek en verkoop. Angst voor een recessie in de VS kan leiden tot nog meer verkopen, wat slecht kan zijn voor Amerikaanse aandelen. Dit kan de markt verder destabiliseren en mogelijk leiden tot grotere verliezen. Of u kan het hoofd koel houden. We zien dat veel ervaren beleggers rustig blijven tijdens onrustige tijden en maken gebruik van kansen die zich voordoen.

Kansen benutten. Portefeuillebescherming en risicobeheer

  • Diversificatie: Een van de belangrijkste strategieën om risico's te beperken, is spreiding. Door uw investeringen te verspreiden over verschillende soorten aandelen, sectoren en landen, kunt u het risico verminderen dat u alles verliest als één investering slecht presteert. Daarnaast is het verstandig om verschillende beleggingsinstrumenten te gebruiken, zoals aandelen, obligaties en ETF's (exchange-traded funds).
    Diversificatie helpt niet alleen om het risico te spreiden, maar ook om de kans op rendement te vergroten. Bijvoorbeeld, als de aandelenmarkt slecht presteert, kunnen obligaties of andere beleggingsinstrumenten mogelijk beter presteren en verliezen in aandelen compenseren.
    Het is ook belangrijk om binnen elke activaklasse diversificatie aan te brengen. Dus niet alleen verschillende soorten aandelen, maar ook verschillende sectoren en geografische regio's. Dit kan helpen om de impact van negatieve gebeurtenissen in één specifieke sector of regio te verminderen.
  • Hedging: Daarnaast kunnen beleggers opties en andere instrumenten gebruiken om hun portefeuilles te beschermen tegen verdere dalingen. Dit kan ingewikkeld zijn, dus het is belangrijk om uzelf goed te informeren over deze strategieën.

10 tips bij handelen in moeilijke marktomstandigheden

In moeilijke marktsituaties, zoals crashes en/of hevige marktcorrecties, is het belangrijk om een doordachte en strategische aanpak te volgen om uw investeringen te beschermen en mogelijk te profiteren van kansen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

  1. Blijf kalm en vermijd paniekverkopen: Emotionele reacties kunnen leiden tot overhaaste beslissingen. Vermijd paniekverkopen, want markten herstellen vaak na verloop van tijd.
  2. Herbalanceer en pas uw portfolio aan: Controleer of uw portfolio nog steeds past bij uw langetermijndoelen en risicotolerantie. Herbalanceren betekent dat u uw beleggingen aanpast om uw gewenste mix van investeringen te behouden. Bijvoorbeeld, als aandelen goed hebben gepresteerd en nu een groter deel van uw portfolio vormen dan gewenst, kunt u een deel ervan verkopen en herinvesteren in andere activa om uw oorspronkelijke verdeling te herstellen.
  3. Focus op kwaliteitsinvesteringen: Houd vast aan goed presterende, gerenommeerde bedrijven met sterke fundamenten. Deze bedrijven zijn beter bestand tegen marktdalingen.
  4. Diversifieer uw investeringen: Spreid uw risico's door te investeren in verschillende soorten aandelen, sectoren, landen en beleggingsinstrumenten zoals obligaties en ETF's. Een goed gediversifieerde portfolio biedt meer stabiliteit tijdens marktvolatiliteit.
  5. Houd een langetermijnperspectief: Denk aan uw investeringshorizon. Een langetermijnperspectief betekent dat u zich richt op uw financiële doelen die vijf, tien of zelfs twintig jaar in de toekomst liggen. Korte termijn schommelingen zijn minder belangrijk als u een langetermijnperspectief heeft omdat de markt de neiging heeft zich over langere perioden te herstellen.
  6. Houd cashreserves aan: Het hebben van wat contant geld geeft flexibiliteit en de mogelijkheid om koopkansen te benutten tijdens marktdalingen. Cashreserves zorgen ervoor dat u niet gedwongen bent om uw beleggingen te verkopen bij een plotselinge uitgave of noodsituatie.
  7. Overweeg dollar-cost averaging: Dit betekent regelmatig een vast bedrag investeren, bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks, ongeacht de marktcondities. Hierdoor kunt u aandelen kopen tegen verschillende prijzen, wat het gemiddelde aankoopbedrag verlaagt en de impact van marktvolatiliteit vermindert.
  8. Bekijk uw stop-loss orders: Als u stop-loss orders gebruikt om mogelijke verliezen te beperken, controleer en pas deze dan aan op basis van de huidige marktomstandigheden.
  9. Blijf op de hoogte: Houd het nieuws en economische indicatoren bij, maar reageer niet overdreven op kortetermijngebeurtenissen.
  10. Herzie uw risicotolerantie: Periodes van hoge volatiliteit kunnen uw risicotolerantie op de proef stellen. Als u 's nachts wakker ligt van uw investeringen, dan is uw risico wellicht te hoog. Herzie uw comfortniveau met risico en pas uw strategie aan.
  11. Focus op sterke financiële gezondheid: Zorg dat uw persoonlijke financiën in goede staat zijn. Investeer alleen kapitaal dat u niet direct nodig hebt, zodat u niet gedwongen bent investeringen te verkopen tijdens dalingen.

Tot slot

Marktvolatiliteit kan beangstigend zijn, maar met een doordachte en strategische aanpak kunt u uw beleggingen beschermen en zelfs profiteren van de kansen die zich voordoen. Door kalm te blijven, uw portfolio te herzien en te diversifiëren, en een langetermijnperspectief aan te houden, kunt u beter omgaan met de uitdagingen van een onrustige markt. Blijf goed geïnformeerd en zorg dat uw financiële basis sterk is, zodat u met vertrouwen kunt navigeren door moeilijke tijden.

Koen Hoorelbeke
Koen Hoorelbeke

Perscontact

Wim Heirbaut

Senior PR Consultant, Befirm

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Saxo Bank

Over Saxo

Bij Saxo geloven we dat wanneer u belegt, u nieuwsgierig wordt naar de wereld om u heen. Als aanbieder van diverse beleggingsoplossingen wil Saxo nieuwsgierige mensen in de wereld laten beleggen. Wij willen onze klanten in staat stellen hun geld meer te laten opbrengen. Saxo werd in 1992 opgericht in Kopenhagen, Denemarken met een duidelijke visie: de wereldwijde financiële markten toegankelijk maken voor meer mensen. In 1998 lanceerde Saxo een van de eerste online beleggingsplatformen in Europa, met professionele tools en eenvoudige toegang tot de wereldwijde financiële markten.

Vandaag de dag is Saxo een internationaal bekroonde beleggingsonderneming voor actieve en passieve beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen. Als goed gekapitaliseerde en winstgevende fintech is Saxo een bank met volledige licentie die onder toezicht staat van de Deense FSA en beschikt over makelaars- en banklicenties in meerdere jurisdicties. Als een van de eerste fintechs ter wereld blijft Saxo fors investeren in haar technologie. Saxo's klanten en partners hebben via onze toonaangevende platforms ruim toegang tot wereldwijde kapitaalmarkten in verschillende activaklassen. Meer dan 150 financiële instellingen zijn partners van onze open banking-technologie, waardoor zij hun klanten een betere beleggingservaring kunnen bieden (B2B2C). Saxo heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen en stelt meer dan 2.300 professionals tewerk in financiële centra over de hele wereld, waaronder Londen, Singapore, Amsterdam, Hongkong, Zürich, Dubai en Tokio.

Voor meer informatie, bezoek: www.home.saxo

Online beleggen en traden | Saxo Bank Belgie | Dat biedt kansen | Saxo Bank (home.saxo)

 

Disclaimer

De entiteiten van de Saxo Bank Groep bieden elk een execution-only dienst en toegang tot Analyse die een persoon toestaat om inhoud te bekijken en/of te gebruiken die beschikbaar is op of via de website. Deze inhoud is niet bedoeld als en vormt geen wijziging of uitbreiding van de execution-only dienst. Dergelijke toegang en gebruik zijn te allen tijde onderworpen aan (i) de Gebruiksvoorwaarden; (ii) de Volledige Disclaimer; (iii) de Risicowaarschuwing; (iv) de Gebruiksregels en (v) Mededelingen die van toepassing zijn op Saxo Nieuws & Research en/of de inhoud daarvan in aanvulling op (waar relevant) de voorwaarden die van toepassing zijn op het gebruik van hyperlinks op de website van een lid van de Saxo Bank Groep waarmee toegang wordt verkregen tot Saxo Nieuws & Research. Dergelijke inhoud wordt derhalve slechts verstrekt als informatie. In het bijzonder is het niet de bedoeling dat advies wordt verstrekt of dat daarop kan worden vertrouwd of dat het wordt onderschreven door enige entiteit van Saxo Bank Groep; noch dient het te worden opgevat als een uitnodiging of een stimulans tot inschrijving op of verkoop of aankoop van enig financieel instrument. Alle handelstransacties of beleggingen die u doet, moeten plaatsvinden op basis van uw eigen ongevraagde en geïnformeerde, zelfgestuurde beslissing. Als zodanig is geen enkele entiteit van Saxo Bank Groep aansprakelijk voor verliezen die u mogelijk lijdt als gevolg van een beleggingsbeslissing die u neemt op basis van informatie die beschikbaar is op Saxo Nieuws & Research of als gevolg van het gebruik van Saxo Nieuws & Research. Gegeven orders en verrichte trades worden geacht te zijn gegeven of verricht voor rekening van de klant bij de entiteit van Saxo Bank Groep die actief is in het rechtsgebied waar de klant woonachtig is en/of bij wie de klant zijn/haar effectenrekening heeft geopend en aanhoudt. Saxo Nieuws & Research bevat geen (en dient niet te worden opgevat als bevattende) financiële, beleggings-, fiscale of handelsadviezen of adviezen van welke aard dan ook die door Saxo Bank Groep worden aangeboden, aanbevolen of onderschreven en dienen niet te worden opgevat als een registratie van onze handelskoersen of als een aanbod, aansporing of verzoek tot inschrijving, verkoop of aankoop van enig financieel instrument. Voor zover enige inhoud wordt opgevat als beleggingsonderzoek, dient u er nota van te nemen en te aanvaarden dat de inhoud niet was bedoeld om en niet is opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten ter bevordering van de onafhankelijkheid van beleggingsonderzoek en als zodanig zou worden beschouwd als een marketingcommunicatie onder relevante wetgeving.

Lees onze disclaimers:

Notification on Non-Independent Investment Research (https://www.home.saxo/legal/niird/notification)
Full disclaimer (https://www.home.saxo/legal/disclaimer/saxo-disclaimer)